Att tänka på

BOENDEREGLER

För information och upplysning

PARKERING OCH GARAGE

Garage och Parkeringsplatser


I våra fastigheter finns det både garage och parkeringsplatser att hyra med och utan el. Dessa hyrs separat och har en egen kö.

TVÄTTSTUGAN

Tvättstugan är ett utrymme som samtliga hyresgäster använder, alltså delar med andra. Detta kräver lite av var och en för att alla ska kunna trivas.


  • Tid för tvättstugan bokas vid tvättstugedörren. På gideonsberg med låscylinder och på Tunby skriver ni på almanackan.


  • Mattor och andra stora och tyngre föremål för inte tvättas i maskinerna. De är inte dimensionerade för detta och går då sönder.


  • Luddfilter i torktumlaren måste tömmas mellan varje torkning.


  • Ludfilter till tvättmaskinerna töms när maskinerna börjar tömma dåligt eller inte alls. Ofta ligger det bh-byglar och annat där.


  • Efter varje tvättpass så skall var och en sopa och moppa av i tvättstugan, göra rent i hon samt tvättmedelsfack och luddfilter i torktumlaren, så att det är helt rent när nästa hyresgäst skall använda utrymmet.


Felanmälan

Gör felanmälan om något går sönder i tvättstugan. Tänk inte att någon annan säkert har gjort det. Det är bra om ni är uppmärksamma på om något börjar gå sönder eller fungera sämre då det är lättare, snabbare och billigare att laga innan det helt har slutat att fungera.


Gör en felanmälan här...

ALLMÄNNA UTRYMMEN

Allmänna utrymmen är till för alla boende, därför är det inte tillåtet att blockera dessa med privata tillbehör och sopor.

 

Till allmänna utrymmen hör även gården och området runt husen. För allas trevnad, låt bli att kasta skräp. Det är aldrig långt till soptunnan.


    OBS! Kastade fimpar är en direkt fara för små barn.

TV OCH PARABOL

Våra hus har parabolantenner som ni kan koppla in era TV-apparater på. Som standard har vi kanalerna 1, 2 och 4. Vill man ha tillgång till betalkanalerna får man köpa en box med kortläsare.


Det är absolut förbjudet att montera egen parabolantenn på huset eller balkongen. Om ni behöver hjälp för att installera och programmera så hör av er till värden.

SOPHANTERING

I våra soptunnor kan man bara lägga hushållssopor.


De komposterbara i den bruna tunnan och de övriga i de grå. Det är viktigt att ni komprimerar era sopor innan de hamnar i tunnan, t.ex vik ihop mjölk o juicetetror osv.


 

Övriga sopor får hyresgästerna själva åka med till återbruket. Detta gäller t.ex kartonger, glasflaskor, tomburkar, tidningar, trasiga möbler lampor etc.

EGNA ARBETEN I LÄGENHETEN

Vi tillåter egna arbeten i lägenheterna men vill gärna att ni kontaktar oss innan ni sätter igång då vissa arbeten kräver en fackman.


Alla arbeten skall utföras fackmannamässigt och färger på väggar tapeter m.m. skall godkännas av hyresvärden.

I badrum och toalett får hyresgästen inte utföra något arbete ej heller sätta upp något på väggarna, dvs det är icke tillåtet att göra hål i dessa utrymmen.

STÖRANDE HYRESGÄST

Enligt paragraf 25 i hyreslagen är en hyresgäst skyldig att iaktta allt som erfordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten.

 

Som hyresgäst ansvarar man även för den personkrets som tillhör ens hushåll, gäster, inneboende och hantverkare mm. som man har anlitat.

 

Vad man exakt menar med sundhet, ordning och gott skick framgår ej av själva lagtexten, utan det har överlämnats till rättstillämpningen att avgöra.

 

Att en hyresgäst inte uppträder störande för grannar eller vållar olägenheter, är av stort intresse både för övriga hyresgäster och hyresvärd. Brott mot regeln ordning och skick utgörs i allmänhet av ljudstörningar i form av skrål, oväsen, spring i trapphus, högljudd stereomusik mm.

 

Om en hyresgäst inte iakttar sundhet, ordning och gott skick kan hyresförhållandet bringas att upphöra, genom förverkande av hyresrätten eller utebliven förlängningsrätt av kontraktet, enligt Hyreslagen paragraferna 42 och 46. Vid hyresrättens förverkande kan värden säga upp avtalet med omedelbar verkan. Den tvisten handläggs av tingsrätten. Om värden i stället säger upp kontraktet till månadsskiftet som inträffar närmast efter 3 månader, handläggs tvisten istället av hyresnämnden.


För hyresrättens förverkande krävs att fastighetsägaren anmanat hyresgästen att vidta rättelse samt att socialnämnden underrättats om störningarna, och att varningen inte haft någon effekt.


Vid störande hyresgäst eller onormalt missljud, kontakta Polisen 112

ANDRAHANDSUTHYRNING

Andrahandsuthyrning


En hyresgäst får inte utan hyresvärdens samtycke hyra ut sin lägenhet i sin helhet i andra hand.

Delupplåtelse av bostadslägenheten till inneboende är tillåtet om det inte medför olägenhet för hyresvärden.

Tillstånd om andrahandsuthyrning kan villkoras och brukligt är att tillståndet tidsbegränsas.

Hyresvärden skriver inte kontrakt med andrahandshyresgästen. Det är ett kontrakt som upprättas mellan hyresgästen och dennes andrahandsgäst. Förstahandshyresgästen fungerar som hyresvärd gentemot andrahandshyresgästen.


Förstahandshyresgästen svarar för alla kontraktsenliga skyldigheter gentemot husets ägare. Det innebär att förstahandshyresgästen alltid har det yttersta ansvaret att hyran kommer in i tid. Om inte andrahandshyresgästen betalar hyran blir förstahandshyresgästen betalningsskyldig. Om inte hyran kommer in i tid kan förstahandshyresgästen förlora sin lagliga rätt till lägenheten.

 

Tips:

Det finns kontrakt att köpa i butiker för böcker och kontorsmaterial.

Läs av elmätaren så att den verkliga brukaren betalar.

Kom skriftligen överens om hur ni skall göra med telefonen om ni inte stänger av den. Det är en källa till problem. Ett gott råd är att stänga av den.


 

Bytesrätt


Det är tillåtet för en hyresgäst att använda sin bostadslägenhet för att byta till en annan bostad. Den nya bostaden behöver inte vara en hyreslägenhet utan kan även vara bostadsrätt eller villa.

Vi godkänner byten under förutsättning att den nya hyresgästen är godtagbar.


 

Övergiven lägenhet


Om en lägenhet överges av en hyresgäst återtar vi lägenheten utan uppsägning.

För att detta skall ske måste följande två kriterier vara uppfyllda:

  1. Att det inte kommer in någon hyra för den aktuella lägenheten.
  2. Att lägenheten inte nyttjas av hyresgästen eller någon annan som han har inrymt i lägenheten. Samt att de inte har för avsikt att återuppta nyttjandet.

UPPSÄGNING, FLYTT OCH BESIKTNING

Uppsägning


Man säger upp lägenheten skriftligt. Antingen på baksidan av hyreskontraktet eller via e-post till: info@bokupan.se

Vid uppsägning av lägenheten gäller 3 månaders uppsägningstid från nästkommande månadsskifte.


 

Besiktning


Vid varje utflyttning skall lägenheten besiktigas. Det sker genom att en representant för hyresvärden tillsammans med den utflyttande går igenom lägenheten och protokollför de ev. skador som finns. Därefter skriver båda parter på protokollet. Städning besiktigas separat efter utflykt.

 

Om en hyresgäst har åsamkat skador eller onormalt slitage i lägenheten så åtgärdas detta på hyresgästens bekostnad. T.ex. skruv och plugghål i vägg, färgsläpp på kökslucka eller trasig fönsterruta.


Vissa detaljer har en längre livstid, som t.ex. dörrar och luckor, skåp och inredning och sanitetsporslin etc.

Här sammanfaller ofta livslängden med ombyggnadsintervallen och då kan full ersättningsplikt gälla.

TILLTRÄDESRÄTT MED HUVUDNYCKEL

Vi har tillgång till alla lägenheter med en huvudnyckel.

 

Normalfall

I normalfallet, då vi vill komma in i en lägenhet för att utföra en reparation eller en lagstadgad besiktning, kontaktar vi alltid lägenhetsinnehavaren och begär tillstånd att vid en viss tidpunkt gå in. Hyresgästen har då rätt att neka om han inte vill och då går vi inte in. Om man är tveksam till att släppa in oss kan man alltid vara hemma, det tycker vi är bra. är överenskommelsen den att vi får gå in utan att någon är hemma och vi släpper in en hantverkare så stannar vi kvar tills arbetet är utfört, om inget annat är överenskommet.

 

Katastroffall

I en katastrofsituation som t.ex. akut vattenskada, brand eller annan olycka som kräver ett snabbt ingripande krävs det inget tillstånd och då måste vi gå in.


 

Extra lås


Om man sätter in ett extra lås i ytterdörren är man skyldig att meddela oss det och ge oss en nyckel. Detta för att inte försvåra vid ett katastroftillfälle.

KONTAKTA OSS

  Tel:  021-120 212

OM BOKUPAN

Fastighetsbolag i Västerås, Surahammar, Eksjö och Nässjö

© Copyright BOKUPAN Fastigheter. All Rights Reserved.